10.11.2014

Silvia Rannamaa: Kadrin päiväkirja

Silvia Rannamaa (1918-2007) oli virolainen kirjailija, jonka teosta Kadri kuvataan edelleen sanoilla ”Viron suosituin tyttökirja”. Tästä teoksesta on vasta tänä vuonna ilmestynyt suomennos, vaikka alkuperäinen teos ilmestyi jo vuonna 1959. Teos kuvaa elämää toisen maailmansodan jälkeisessä Virossa teini-ikäisen tytön kokemana. Kirjan tapahtumat sijoittuvat siis samaan aikakauteen kuin Sofi Oksasen Viron lähihistoriaa kuvaavat teokset.


Kirjan päähenkilö on 13-vuotias Kadri, joka asuu mummonsa kanssa vaatimattomassa kellariasunnossa Neuvosto-Tallinnassa. Kadrin äiti on kuollut ja isä on sotavuosina kadonnut. Mummokaan ei osaa osoittaa Kadrin kaipaamaa hellyyttä ja Kadri tuntee itsensä muiden hylkimäksi ja onnettomaksi. Koulussa hän joutuu kiusatuksi eikä löydä ystäviä. Elämä muuttuu kuitenkin yllättäen, kun Kadri joutuu auto-onnettomuuteen ja pitkäksi aikaan sairaalaan. Sairaalassa hän alkaa kirjoittaa päiväkirjaa elämästään ja kohtaa Elsa Sarapin, tunnetun kirjailijan, josta tulee hänen hyvä ystävänsä ja tukijansa. Elsa-täti rohkaisee Kadria vaikeuksissa ja pikkuhiljaa elämä alkaa näyttää valoisammalta. Kun Kadri pääsee palaamaan kouluunsa ja uuteen luokkaan, saa hän jo ystäviä ja mukavan vierustoverin. Hän pääsee uusien kavereidensa kanssa mukaan erilaisiin harrastuksiin, oppii luistelemaan ja on mukana yhteisissä jutuissa. Ihmetystä tuottaa jostain ilmestynyt outo mieshenkilö, joka yrittää ottaa yhteyttä ja jota mummo näyttää karttavan.

Teoksen lopussa on kääntäjä Anniina Ljokkoin laatimat mielenkiintoiset jälkisanat, jotka kertovat kirjan syntyhistoriasta. Silvia Rannamaalta on vuonna 1963 ilmestynyt toinen Kadrin elämästä kertoma teos Kasuema. Toivottavasti saamme siitäkin suomenkielisen käännöksen. PA    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti